Το καλάθι είναι άδειο
Προστέθηκε στο Καλάθι

Στο Ταμείο
Συνέχεια περιήγησης
Η Javascript πρέπει να είναι ενεργοποιημένη για να συνεχίσετε!

Όταν χάσεις τη δουλειά σου και σου πέσουν τα φτερά σου…

08-05-2020 15:26

Όταν χάσεις τη δουλειά σου και σου πέσουν τα φτερά σου…

Καθημερινά συναντώ πολλούς ανθρώπους οι οποίοι έχουν να πουν την ίδια ιστορία… Ιδιαίτερα ανθρώπους οι οποίοι είναι από 45 έως και νιώθουν ότι βρίσκονται ξαφνικά στη γωνία, δαχτυλοδειχτούμενοι και δυσκολεύονται να μπουν και πάλι στην αγορά εργασίας.

Ξυπνούν το πρωί, κοιτούν γύρω τους και δε βρίσκουν κανένα ενδιαφέρον, η μέρα τους φαίνεται άδεια και ατελείωτη και η νύχτα συνήθως γίνεται σύντροφος γιατί δεν έχουν λόγο να ξυπνήσουν το άλλο πρωί. 

Αυτή η καθημερινότητα μετά από λίγο καιρό τους θλίβει και αρχίζουν και χάνουν το κέφι τους ακόμα και γι’ αυτά που αγαπούν και όσο ψάχνουν μέσα τους να βρουν ένα νόημα ή ένα σκοπό και δε βρίσκουν τόσο πιο βαθιά φωλιάζει η ανησυχία και η αγωνία για το αύριο και κάθε σήμερα γίνεται όλο και πιο δύσκολα διαχειρίσιμο.

Όταν συναντούν τους φίλους ή γνωστούς τους συνήθως εξομολογούνται με μεγάλη ζέση ότι «από τότε που έχασα τη δουλειά μου, έχω γίνει άλλος άνθρωπος, σχεδόν δε με αναγνωρίζω». Και είναι η αλήθειά τους και έτσι ακριβώς το βιώνουν και είναι κρίμα.

Εδώ είναι το σημείο που η υπογράφουσα θα γίνει κακιά… Κανείς δε θυμάται σχεδόν ποτέ, όλες εκείνες τις φορές που τσακωνόταν με τον «βλάκα» τον προϊστάμενό του δι’ ασήμαντον αφορμή, που του την έσπαγε ο συνάδελφός του που χαριεντιζόνταν με τις ώρες στα τηλέφωνα και δε δούλευε, που παραπονιόταν ότι είναι υπαμειβόμενος που ήθελε να φύγει μία ώρα νωρίτερα να πάει για καφέ και δεν του το επέτρεπε το «αφεντικό» που βαριόταν θανάσιμα να κάνει το ίδιο πράγμα κάθε μέρα και δε του δίνονταν οι ευκαιρίες να δείξει τις δυνατότητές του που αυτός ήθελε να γίνει «ηθοποιός» αλλά οι γονείς του θέλανε να σπουδάσει και να που βρέθηκε τώρα εγκλωβισμένος σε αυτή την παλιοδουλειά και αν πρόκειται για κάποιον που είχε δικιά του εταιρεία… που οι υπάλληλοι του είναι όλοι άχρηστοι και καταλήγει πάντα να κάνει τη δουλειά γι’ αυτούς που ο έφορος αυτόν βρήκε να εξαντλήσει την αυστηρότητα του νόμου και τώρα πρέπει να πληρώσει ένα σωρό λεφτά… Φαντάζομαι σε αυτό το σημείο δε χρειάζεται να συνεχίσω...

Υπάρχει λόγος και μικρή πιθανότητα να έχουμε και εμείς συμμετοχή σε αυτό που μας συνέβη γιατί με βάση το νόμο του Pareto ο οποίος ισχύει δυστυχώς και για το πάθος που έχουν οι άνθρωποι για τη δουλειά τους μόλις 20% των ανθρώπων απολαμβάνουν τη δουλειά τους, την αγαπούν, τους θρέφει και τη θρέφουν όταν δουλεύουν δε δουλεύουν για το «μεροκάματο» αλλά γιατί μέσα από τη δουλειά τους παίρνουν δύναμη, ενέργεια, ζωντάνια, δημιουργούν γίνονται περήφανοι, δυναμώνουν, αναπτύσσονται και ολοκληρώνονται σαν άνθρωποι.  Συνήθως μέσα από αυτή την αντιμετώπιση ακόμα και αν χάσουν τη δουλειά τους, την εταιρεία τους, το κατάστημά τους θα βρεθούν σύντομα με κάτι καινούριο στα χέρια τους γιατί η ενέργειά τους είναι τέτοια που σύντομα η ζωή θα κινητοποιηθεί προς το μέρος τους.

Το υπόλοιπο 80% καθ’όλη τη διάρκεια του εργασιακού του βίου είναι απομακρυσμένο από τη χαρά και τη δημιουργία και μετά όταν όλα πάνε στραβά αναρωτιέται τι συνέβη...

Εδώ έρχεται το σημείο που θα γίνω καλή… Αν είστε ένας/μία από αυτούς που έχετε χάσει τη δουλειά σας και θέλετε να βρείτε σύντομα δουλειά είτε ανήκετε στο 80 είτε ανήκετε στο 20% σκεφτείτε να ακολουθήσετε κάποιες από τις παρακάτω προτάσεις για να αυξήσετε τις πιθανότητες να κερδίσετε το χαμένο έδαφος γιατί πάντα υπάρχει τρόπος να φέρουμε τούμπα τα πράγματα αρκεί να είμαστε στο σωστό συναίσθημα:
● Σταματήστε για λίγο να στέλνετε βιογραφικά. Δώστε στον εαυτό σας ένα περιθώριο κάποιων εβδομάδων/μηνών (ανάλογα με τα οικονομικά σας) να μην έχει δικαιολογία να εντείνει την αγωνία, την ανησυχία, τη ματαίωση.
● Σταματήστε να αναπαράγετε συνεχώς ιστορίες για τη δουλειά. Σας οδηγούν στο παρελθόν και ο εγκέφαλος σας θα τις φτιάξει με τέτοιο τρόπο που να συντονίζονται με αυτό που νιώθετε. Η μνήμη είναι μία επιλεκτική λειτουργία.
● Αρχίστε να πηγαίνετε περιπάτους ειδικά αν μπορείτε σε φυσικό περιβάλλον (θάλασσα, πάρκο, βουνό) καθημερινά. Η κίνηση του σώματος το βοηθάει να μειώνει το στρες και να δίνει εντολή στα κύτταρα σας να αυξάνουν την καλή σας διάθεση.
● Ασχοληθείτε συστηματικά με κάτι που αγαπάτε. Όσο πιο δυνατό είναι μέσα σας το πάθος για οτιδήποτε σας είναι σημαντικό τόσο πιο γρήγορα θα εκτυλιχθεί μπροστά σας ότι είναι κατάλληλο για σας.
● Δώστε λίγη από την έξτρα ενέργειά σας βοηθώντας αυτούς που το έχουν ανάγκη. Δε θα προτείνω εδώ οπωσδήποτε κάτι «φιλανθρωπικό» αλλά μπορεί η γειτόνισσα σας να μην προλαβαίνει να πάρει το παιδί της από το σχολείο κάθε μέρα και να χρειάζεται τη βοήθειά σας… Απλά, καθημερινά, μικρές προσφορές στους τρίτους.
● Και τέλος, χαμογελάστε εσείς πρώτοι στους άλλους και στη ζωή. Που ξέρετε επειδή κάποτε έλεγαν ότι είναι μεταδοτικό μπορεί και η ζωή να χαμογελάσει σε σας!!!

Καλή συνέχεια σε όλους μας!


* Της Λίλιαν Τσέρτου

\n


Η αλλαγή γίνεται από μέσα προς τα έξω

Newsletter